Ana içeriğe atla

Birden Fazla Dil Bilmenin Faydaları


Fizyolojik çalışmalar iki ya da daha fazla dil konuşmanın bilişsel süreçleri önemli derecede geliştirdiğini ortaya koyuyor. Birden fazla dil bilen insanların beyni sadece anadilini konuşabilen insanların beyninden daha farklı çalışıyor. Birden fazla dil bilmenin büyük zihinsel faydası var.

Yabancı dil bilmenin bilişsel faydalarını görebilmek için birden fazla dili sürekli olarak kullanıyor olmak gerekiyor. Yıllar önce öğrenciliğiniz zamanında bir yabancı dili belirli bir seviyeye kadar öğrenmişseniz fakat bu dili yıllardır konuşmuyor ve kullanmıyorsanız bu faydaların çoğu görülmüyor.

Bilişsel faydanın görülmesi için yabancı dilin erken yaşlarda öğreniliyor olması şart değil. Yetişkinler de yabancı dil öğrenmede başarılı olabiliyor ve dil bilmenin zihinsel faydasını görebiliyor.  

Zekayı Geliştiriyor

Yabancı bir dil konuşmak beyninizin fonksiyonelliğini geliştiriyor. Çünkü beyin, yabancı dil sayesinde anlamları kelimeleri tanımak, anlamları çözmek ve farklı dil sistemlerinde iletişim kurabilmek için zorlanıyor ve bu yöndeki becerileri gelişiyor. Gelişen bu beceriler başka alanlardaki problem çözme yeteneğini de artırıyor.

Yabancı dil öğrenen öğrenciler diğer öğrencilere göre matematikte ve bazı sözel alanlarda daha başarılı oluyor.

Çoklu İş Yapma Becerisini Geliştiriyor

Birden fazla dil bilen insanlar - özellikle de çocuklar - bu dillerin birbirinden farklı konuşma, okuma ve yazma sistemleri arasında hızlıca geçiş yapabiliyorlar. Pennysylvania Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre bu özellikleri bu kişilerin çoklu iş yapma becerisini geliştiriyor. Çünkü bu kişiler iki farklı yapının birinden diğerine kolayca geçiş yapabiliyor. 

Bir çalışmada katılımcılara bir sürüş simulatörü kullandırılmış ve aynı anda dikkat dağıtıcı başka işler de yapmaları istenmiş. Birden fazla dil bilen insanların dikkat dağıtıcı etkenlere rağmen daha az hata yaptıkları belirlenmiş.

Alzheimer ve Bunama Riskini Azaltıyor

Bu konuda yapılmış çok sayıda bilimsel araştırma bulunuyor. Tek dil konuşan yetişkinlerin bunama belirtileri göstermeye başladıkları ortalama yaş 71.4 iken iki veya daha fazla dil konuşan yetişkinlerde bu yaş 75.5' e çıkıyor.

Hafızayı geliştiriyor

Eğitimciler insan beynini bir kas yapısına benzetirler. Beyin ne kadar çok egzersiz yaparsa o kadar güçleniyor. Zihinsel egzersizler hafızayı da güçlendiriyor. Bu nedenle birden çok dil konuşanların hafızası daha iyi oluyor. İki dil konuşan insanların isimleri ve alışveriş listelerini daha iyi akıllarında tutabildikleri belirlenmiş.

Algıyı Güçlendiriyor

İspanya'nın Pompeu Fabra Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre çok dil bilen insanlar etraflarını daha iyi gözlemliyor. Gereksiz bilgiyi gözardı ederek gerekli bilgiye odaklanma konusunda daha iyiler. Yanlış bilgiyi daha iyi farkediyorlar.

Karar Verme Becerisini Geliştiriyor

Chicago Üniversitesinde yapılan bir çalışmaya göre iki dil bilen insanlar daha mantıklı kararlar veriyor. Farklı bir dilde daha düşünerek aldıkları kararın doğruluğunu gözden geçirebiliyorlar.

Anadili Güçlendiriyor

Yabancı bir dil öğrenmek insanın dikkatini dilin yapısına yani dilbilgisi, çekimler ve cümle yapısına yoğunlaştırıyor. Böylece kişinin dil konusundaki farkındalığı artıyor, dilin yapısı hakkındaki bilgisi gelişiyor. Bu da iletişim kurma yeteneğini geliştiriyor. Böylece daha iyi bir yazar veya editör oluyorsunuz. Birden fazla dil konuşan insanların dinleme becerileri de güçleniyor. Bu sayede sesler ile anlamları daha iyi idrak edebiliyorlar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Birden Fazla Dil Bilenler Dünyayı Daha Farklı Görüyor

  Newcastle Üniversitesinde yapılan bilimsel araştırmaya göre yabancı bir dil öğrenmek dünyayı nasıl gördüğümüzü değiştiriyor. İki dil konuşan insanlar sadece bir dil konuşan insanlardan daha farklı düşünüyor. Bu etkinin ortaya çıkması için öğrendiğiniz ikinci dilde akıcı konuşabiliyor olmanız da gerekmiyor. Araştırmaya göre bunu sağlayan şey öğrendiğiniz yabancı dili aktif biçimde kullanıyor olmanız. Ne kadar ileri derecede bildiğiniz önemli bir etken değil. Çalışmada İngiltere'de yaşayan ve Japonca ve İngilizce konuşan insanların dil kullanımına bakılmış, ne kadar zamandır İngiltere'de yaşamakta oldukları belirlenmiş ve bu bilgiler bu insanların mavi rengi nasıl algıladıklarını değerlendirmek için kullanılmış. Dilin renk algısı üzerindeki etkisi önemlidir çünkü farklı dillerin renk spektrumundaki renkleri ayırt etmek için kullandıkları yaklaşım farklıdır. Örneğin Japoncada açık mavi renk "mizuiro" ve koyu mavi renk "ao" kelimeleri ile ifade edilir ki mavin